Tekoäly ihmisen rinnalla

2018-05-02 12:30:00

 

Kävin Petterin kanssa viime viikolla Hannover Messeillä tutustumassa teollisuuden uusimpiin teknologioihin ja innovaatioihin. Mm tekoäly loisti vahvalla läsnäolollaan sekä ständeillä että esityksissä, joista hyvä esimerkki on maanantainen Talk@3 paneeli, jossa IIC:n, IBM:n, ABB:n ja Toshiban asiantuntijat kertoivat näkemyksiään aiheesta.

 

Tekoäly tekee jatkuvasti tuloaan ja IBM:n asiantuntija totesikin, että tekoälyn suhteen liikkeelle kannattaa lähteä yksinkertaisilla kokeiluilla heti, ettei jää kelkasta. Tekoälyn tarkoitus on toimia ihmisen tukena eikä korvata ihmistä. Järjestelmien avulla pystytään tulevaisuudessa enenevissä määrin korvaamaan ihmiselle vaativia töitä. Panelistit korostivat useaan otteeseen sitä, ettei ihmistä voi poistaa kokonaan loopista ainakaan liian aikaisin.

 

Olemassa oleva data ja algoritmit luovat hyvän pohjan tekoälyn hyödyntämiselle, Tekoälyn käyttöönottoon teollisuudessa on tunnistettavissa viisi steppiä

  1. Dataa visualisoidaan. Samalla myös huomataan mahdollisia virheitä datasta.

  2. Dataa ja visualisointia aletaan hyödyntää päätöksenteon tukena.

  3. Tekoälyä aletaan hyödyntämään asioiden tekemisessä esimerkiksi kone opetetaan hoitamaan tiedon siirtoa.

  4. Tekoälyä hyödynnetään asioiden optimoimisessa esimerkiksi koneiden optimaalisen huoltovälin tunnistamisessa.

  5. Tekoälyä aletaan hyödyntää asioiden automatisoinnissa.


 

Tekoälyn merkittävä hyöty piilee myös siinä, että se auttaa meitä ihmisten tietämyksen säilyttämisessä. Viime vuosina on puhuttanut paljon isojen ikäluokkien eläköitymisestä sekä ohessa valtavan tietomäärän katoamisesta yrityksistä. Tekoälyn avulla pystytään tulevaisuudessa keräämään hiljaista tietoa, jopa sellaista, jota ihminen ei välttämättä itse tiedosta tärkeäksi. Tämä tulee varmasti mullistamaan merkittävästi yritysten arkea.
 

Niin tekoälyn kuin yleensä teknologian osalta on erittäin vaikea nyt tietää, mihin kaikkeen se tulevaisuudessa pystyy. Hyvä esimerkki on äänen tunnistaminen, jota pidettiin todella kauan mahdollisena, vaikka nykyään esimerkiksi google hakujen tekeminen äänellä on arkipäivää.

 

Kone hyödyntää tekoälyä ongelmatilanteiden ennakoinnissa

 

Yhtenä konkreettisena esimerkkinä tekoälyn hyödyntämisestä Suomessa voidaan pitää Koneen ja IBM:n yhteistyöstä syntynyttä “24/7 Connected Services”- palvelua. Palvelussa hyödynnetään IBM Watson- tekoälyä. Hissien ja liukuportaiden mittava sensoridata voidaan analysoida tekoälyllä, jolloin voidaan ennakoida mahdollisia tulevia ongelmia. Tekoälyn hyödyntämisellä saadaan aikaan parempi käyttökokemus asiakkaille sekä samalla parannetaan turvallisuutta.

 

Onko yrityksesi jo kartoittanut tekoälyn tuomia etuja? Esimerkiksi Collapick Kytkimen avulla voimme siirtää tietoa juuri aikaisemmin mainitun IBM Watsonin käsiteltäväksi.

 

LÄHTEET:
http://www.kone.com/fi/media/tiedotteet/kone-mullistaa-hissien-kunnossapidon-uusilla-raataloitavilla-kone-care-tm---palveluilla-ja-alykkailla-24-7-connected-services--palveluilla-2017-02-08.aspx

Jäikö kysyttävää? Kysy kirjoittajalta!

Henna Paakinaho | Liiketoimintajohtaja

p. 040 8349764

henna.paakinaho@collapick.com

 

Sinua voisi kiinnostaa myös nämä