Sovellusidea mielessä?

2018-10-17 11:19:00

 

Olet päättänyt rakentaa oman sovelluksen. Oli se sitten tarkoitettu sovelluskaupassa myytäväksi tuotteeksi tai oman organisaation käyttöön, niin tarvitaan tietyt prosessit sen kehittämiseen. Tähän olemme listanneet vaiheita, jotka sisältyvät sovelluskehityksen prosessiin.

 

Löytyykö sovellukselle jo idea?

Ongelmia löytyy kaikkialta ja olet saattanut huomata tietyn ongelman, jonka ajattelet toistuvan myös muillakin. Suurin osa menestyksekkäistä sovelluksista on juuri tarkoitettu ratkaisemaan jokin ongelma, joka esiintyy joko vapaa-ajalla tai omassa organisaatiossa. Voit esimerkiksi hakea sovelluksella ratkaisua yrityksesi sisäisen kommunikaation parantamiseen tai vaikka oman kodin automatisoimiseen. Voit listata näitä ongelmia ja tapauksia, joita itsellesi tulee vastaan ja lopuksi valita niistä sen mihin ajattelet sovelluksen tuovan helpotusta.

 

Onko sovellukselle tarvetta?

Seuraavaksi pitää selvittää kuinka yleinen valitsemasi ongelma on. Jos ongelma on sellainen, että se toistuu vain sinulla, ei sovellukselle välttämättä ole tarvetta. Siinä tapauksessa voit hypätä takaisin ideointivaiheeseen. Jos kuitenkin huomaat, että ongelma on yleinen niin on aika kartoittaa kilpailutilanne.

 

Kilpailijoita benchmarkatessa tulee miettiä miten oma sovelluksesi päihittäisi ne. Mieti esimerkiksi seuraavanlaisia kysymyksiä:

  • Onko joku kilpailija jo toteuttanut vastaavanlaisen sovelluksen?
  • Onko kilpailijoiden käyttöliittymä sujuva?
  • Puuttuuko niistä tärkeitä ominaisuuksia?
  • Paljonko kilpailijoiden sovelluksilla on käyttäjiä?

 

Laadi sovelluksen kokonaisuus paperille

Nyt kun idea on selvillä ja tiedät, että sille on tarvetta; on aika hahmotella kokonaisuus paperille. Tärkeintä on saada sovelluksen periaate mahdollisimman yksityiskohtaisesti ylös. Tässä vaiheessa voit listata ominaisuuksia, joita haluaisit sovelluksella olevan ja miten haluaisit sovellusta käytettävän. Lista saa olla vielä tässä vaiheessa pitkä, sillä myöhemmin sitä lähdetään karsimaan.

 

Miten valita yhteistyökumppani?

Älä valitse ensimmäistä kehittäjää, joka tulee Googlessa vastaan vaan käytä aikaa oikean kumppanin löytämiseen!

 

  • Hae kehittäjä, joka on aidosti kiinnostunut sinun liiketoiminnasta eikä pelkästään sovelluksen kehittämisestä. Tällä varmistat sen, että saat yhteistyökumppanilta toimivia vinkkejä sovelluksen toteuttamisessa.
  • Tarkista kehittäjän aikaisemmat työt ovatko ne visuaalisesti miellyttäviä ja onko niiden käyttöliittymä toteutettu asiakas mielessä. Referenssejä selatessa huomioi myös mille alustoille kehittäjä on toteuttanut sovelluksia. Jos haluat sovelluksen toimivan androidilla, valitse myös sellainen kehittäjä, joka osaa sen sille toteuttaa.
  • Sovelluskehitys jatkuu koko sovelluksen eliniän ajan, joten varmista, että kemiat kohtaa valitsemasi yhteistyökumppanin kanssa.

 

Yhteistyökumppanin voi ottaa mukaan aivoriiheen jo idean synnyn jälkeen. Tuolloin kumppani voi auttaa asiakasta kilpailutilanteen sekä tarpeen kartoittamisessa.

 

Mitä sovellus vaatii, jotta se voidaan julkaista?

Tässä vaiheessa olet esitellyt yhteistyökumppanillesi sovellusideasi, sen ominaisuudet ja käyttökohteet. Kartoita yhteistyökumppanin kanssa, mitkä ominaisuudet ovat pakollisia ja mitkä ovat ”nice-to-have”. Näin saadaan sovelluksen ydinidea tapetille ja tiedetään, mitkä osat tarvitaan alustavaan julkaisuun. Nice-to-have ominaisuudet voidaan sovellukseen lisätä julkaisun jälkeenkin ja näin saadaan paras mahdollinen sovellus, kun ominaisuuksista ja tarpeista saadaan suoraa palautetta käyttäjiltä. 

Prototypointivaiheessa pääset hypistelemään sovellusta konkreettisesti

Ennen julkaisua rakennetaan sovelluksesta prototyyppi. Sen avulla on helpompaa ymmärtää todellista tarvetta ja priorisoida ominaisuuksia, kun on jotain, mitä kokeilla. Prototyypin avulla saat tärkeää tietoa loppukäyttäjiltä ja voit vielä tässä vaiheessa muokata sovelluksen rakennetta ja käytettävyyttä. Prototyypin ja sen perusteella saadun palautteen pohjalta aletaan kehittämään julkaistavaa sovellusta.

 

Kehittäminen ennen julkaisua ja sen jälkeen

Prototypoinnin jälkeen alkaa olemaan listaa perusominaisuuksista sekä lisäominaisuuksia. Laaditaan siis suunnitelma, mitkä ominaisuudet ovat sovelluksessa julkaisussa ja mitkä ominaisuudet päivitetään myöhemmin ja millä aikajaksolla.

Teknisessä toteutuksessa myös tarkastellaan miten sovellus rakennetaan ja siihen vaikuttaa millä haluat sen toimivan. On olemassa natiiveja sovelluksia, jotka rakennetaan toimimaan pelkästään Androidilla tai Ios:illa ja on olemassa hybridisovelluksia, jotka voivat toimia molemmilla. Jos sovelluksen halutaan toimivan molemmilla käyttöjärjestelmillä tulee ottaa huomioon sovelluksen sisältö ja soveltuvuus hybridipohjalle.

 

Sovelluksen julkaiseminen sovelluskaupassa

Onneksi olkoon! Lukuisten vaiheiden jälkeen sovelluksesi on melkein julkaisukunnossa. Ennen julkaisua pitää myös huomioda mille sovelluskaupalle se tulee julkaistavaksi. Applen App Storella ja Googlen Play Storella on omat käytännöt miten toimia, mutta niistä huolehtii valitsemasi yhteistyökumppani. Sinun tulee huomioida sovelluksen markkinointi ajoissa sekä sovelluksen kuvaus ja mitä sovelluksesta näytetään sen sivuilla.


 

Onko sinulla tajunnanräjäyttävä sovellusidea mielessä? Ota yhteyttä niin keskustellaan lisää!

Jäikö kysyttävää? Kysy kirjoittajalta!

Ville Kumpulainen| Myynti ja konsultointi

+358400982102

ville.kumpulainen@collapick.com

 

Sinua voisi kiinnostaa myös nämä