Onko verkkosivut rakennettu yritystäsi vai asiakastasi varten?

2018-08-23 07:49:00

Verkkosivut ovat edelleen yritykselle erittäin tärkeä markkinointikanava ja siksi niiden tulee olla ajan tasalla. Listasin sinulle muutamia kysymyksiä pohdittavaksi sekä vinkkejä, joiden avulla voit viedä verkkosivusi seuraavalle tasolle.

 

Mitkä ovat verkkosivujen tärkeimmät tavoitteet?

Oletko koskaan pysähtynyt miettimään, mitä liiketoiminnallisia tavoitteita verkkosivuillasi on? Jos et, niin nyt kannattaa käyttää hetki siihen. Kun ymmärrät verkkosivujesi tavoitteen, pystyt rakentamaan paremmin tavoitetta tukevaa sisältöä.

Muutama esimerkki tavoitteista, joita verkkosivuilla voi olla

  • Liidien hankkiminen
  • Tietoisuuden lisääminen
  • Myynnin kasvattaminen
  • Tuotteiden ja palveluiden esittely
  • Verkkokaupan tekeminen

 

Ketä varten verkkosivut on rakennettu?

Verkkosivut pitäisi rakentaa aina asiakas edellä. Edelleen näkee lukuisia verkkosivuja, joiden tarkoitus on vain pullistella yrityksen saavutuksilla ja historialla. Verkkosivuilta löytyy paljon sellaista tietoa, joka ei tuota asiakkaalle minkäänlaista arvoa. Tämä johtaa siihen, että potentiaalinen asiakas poistuu sivulta ennen aikojaan.

“Jopa 80 prosenttia B-to-B-asiakkaista ja 83 prosenttia kuluttajista aloittaa ostoprosessin verkosta” (MMA)

Hyvän sisällön rakentamisen kannalta on tärkeää ymmärtää, mitkä asiat asiakkaitasi kiinnostaa ja mihin kysymyksiin he etsivät verkkosivuilta vastauksia. Sisältö pitää rakentaa niin, että se auttaa sekä uusia että olemassa olevia asiakkaita eteenpäin heidän haasteidensa kanssa. 

Erilaiset analytiikkatyökalut auttavat sinua ymmärtämään, mitkä asiat verkkosivuillasi ovat olleet erityisen kiinnostavia kävijöiden mielestä. Ja aina voit tietenkin kysyä sitä suoraan asiakkailtasi!

 

Toimivatko verkkosivusi mobiililaitteilla?

“Matkapuhelin on yhä suositumpi laite netin käyttöön. Vuonna 2017 68 prosenttia 16–89-vuotiaista suomalaisista oli käyttänyt internetiä matkapuhelimella, liikkuessaan kodin ja työpaikan ulkopuolella.” (SVT)

Tilastotkin osoittavat, että ihmiset seikkailevat internetissä nykyään pääasiassa mobiililaitteella ja Suomessa käyttöaste on itse asiassa kansainvälistä mittakaavaa korkeampi. Siksi on äärimmäisen tärkeää, että yrityksen verkkosivut toimivat sujuvasti mobiililaitteilla. Lisäksi hakukoneet, kuten Google, rokottavat nykyään verkkosivuja, jotka eivät toimi optimaalisesti mobiililaitteella. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, ettei huonosti mobiililaitteilla toimiva sivu näy kunnolla google hauissa ja voit menettää lukuisia potentiaalisia asiakkaita tämän takia.

Voit tarkistaa sivujesi toimivuuden helposti Googlen PageSpeed Insights -työkalulla

Mobiili tukeen on kaksi vaihtoehtoa; verkkosivuista voidaan rakentaan mobiililaitteille täysin erillinen mobiiliversio tai verkkosivut rakennetaan responsiivisesti eli niin, että se mukautuu ja näyttää hieman erilaiselta näytön koosta riippuen. 

 

Onko verkkosivusi loogisesti rakennettu?

Verkkopalvelun tulee kertoa käyttäjälle todella lyhyessä ajassa, mistä sivustolla on kyse sekä ohjata hänet etsimään lisää tietoa.

Käyttäjän tulee saada verkkosivuilta helposti selville mm

  • mikä sivusto on
  • mitä se tarjoaa
  • mitä käyttäjän tulee tehdä seuraavaksi

Lue lisää Annikan kirjoittamasta blogitekstistä

 

Onko verkkosivusi rakennettu toimivan teknologian päälle?

Kun yrityksellä herää tarve uusien verkkosivujen rakentamiseen, kannattaa kartoittaa tarpeisiisi sopiva sisällönhallintajärjestelmä. Sisällönhallintajärjestelmän tavoitteena on helpottaa nimensä mukaisesti sisällön hallintaa sekä se nopeuttaa myös verkkosivun teknistä toteutettavuutta. Tyypillisiä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi Concrete5, WordPress, Joomla, ja Drupal.

Me olemme asiakkaidemme kanssa suosineet Concrete5 järjestelmää, koska se on koettu asiakkaiden keskuudessa erittäin helppokäyttöiseksi. Asiakkaamme ovat kehuneet mm sisällön helppoa muokattavuutta, sisältötyyppien laajaa valikoimaa sekä sisäänrakennettua versionhallintaa.

 

Lisäboostia verkkosivujen analytiikkaan erilaisilla työkaluilla

Nykyään on tarjolla lukuisia ilmaisia ja maksullisia työkaluja, joiden avulla esimerkiksi verkkosivujen analytiikkaa ja käyttäjäkokemusta.

Tässä muutama esimerkki:

Google Analytics - Ilmainen työkalu verkkosivujen kävijätiedon seurantaan.
Leadfeeder - Auttaa sinua tunnistamaan verkkosivuillasi käyneet yritykset Google Analyticsin kautta kerätyn tiedon perusteella
Hotjar - Työkalu, joka auttaa ymmärtämään, miten käyttäjät verkkosivuilla toimivat.
Hubspot - Markkinoinnin automaatio ja liidien toiminnan ymmärtäminen.
Chat - Asiakkaan kysymyksiin reagoiminen nopeasti ja läsnäolemisen tunteen lisääminen. 
 

Onko yrityksesi tarkoitus parantaa verkkosivuja?

Kerro alla olevalla lomakkeella, millaisia ajatuksia teillä on verkkosivujen suhteen, niin otamme sinuun yhteyttä!

 

Jäikö kysyttävää? Kysy kirjoittajalta!

Henna Paakinaho | Liiketoimintajohtaja

p. 040 8349764

henna.paakinaho@collapick.com

 

Sinua voisi kiinnostaa myös nämä