Miten digitalisointi maksaa itsensä takaisin teollisuudessa?

2018-09-19 14:22:00

 

Teollisuudessa on tällä hetkellä vahva imu ja tuotantokapasiteetti tuntuu olevan tiukoilla.  Tämän takia investointeja suunnitellaan ja niitä tehdään täyttä häkää. Koneinvestoinnit, kuten hitsausrobotiikka tai työstökeskusten ostamisen takaisinmaksuajan laskenta tuntuu olevan teollisuuden päättäjille helppoa. Näihin investoidaankin hyvin, mutta digitalisointia tunnutaan jarruttelevan, vaikka käytämme kuluttajina digitaalisia ratkaisuja joka päivä, kun taas teollisuudessa paperi on jokapäiväistä arkea. Eikö olisi aika jo jättää paperit WC:seen?

 

Keskustellessa asiakkaiden kanssa digitaalisista ratkaisuista tulee esille investoinnin takaisinmaksu. Takaisinmaksu nähdään monella tavalla eri kohtaa organisaatiota. Mielestäni digitalisaatioiden hyötyjä ja vaatimuksia ei tunnisteta niin konkreettisesti kuin esimerkiksi koneinvestointien. Digitaalisten investointien jalkauttaminen on huomattavasti vaikeampaa, koska yleensä prosessitkin uudistuvat tässä. Tämä johtuu mielestäni siitä, että ihminen on tärkeässä osassa digitalisaatiota.

 

Ajattelinkin kertoa lukijoille kuinka digitaalisesta investoinnista saadaan paras hyöty irti.

 

 1. Ihminen on prosessin keskiössä siksi ennen digitalisaatiota on hyvä kuulla loppukäyttäjiä. Tämä monesti unohtuu investoinnissa. Johtoryhmä tekee investointipäätöksen, mutta tekijöitä ei kuunnella. Monesti suosittelen asiakkaille workshoppeja joissa katsotaan kaikkia osa-alueita. Nämä workshopit itsessään jo tuovat rahaa yritykselle takaisin, koska siellä paljastuu prosessin pullonkauloja.

 2. Nykyiset prosessit digitalisoidaan, joka on surkea tapa. Huonoimmassa tapauksessa ERP hankitaan eikä tuotannon prosessien uusintoja mietitä. Kirjaamiset sähköistyy, mutta prosessi ei muut. Digitalisaatiossa parhaiten saavutetaan nopeimmat takaisinmaksuajat muuttamalla myös nykyistä prosessia.

 3. Määritä selkeät ja kevyet stepit digitalisaatiolle, esimerkiksi näin

  • Workshopit vastuuhenkilöille

  • Pilotointi valitulle aihe-alueelle

  • Palautteen kerääminen workshopeissa

  • Käyttöönotto tai kehittäminen

           Näin digitalisaatio jalkautuu myös salakavalasti omaan organisaatioosi.

 1. Tuhlattu aika syö yrityksen resursseja, koska kun etenemispäätöksiä venytetään takaisinmaksu ei ala.

 2. Digitalisaation johtamisosaamisessa on suuri pula etenkin teollisuudessa. Tämä näkyy myös digitalisaation jalkautumisessa jos sitä ei oikeasti johdeta yrityksestä, niin sanokaa edes digitalisaation toteutuskumppanille, että tarvitsette tässä apua.

 3. Paperittomuus helpottaa tuotannon suunnittelua. Tiedon ollessa sähköisessä muodossa on sitä myös huomattavasti helpompi tarkastella jälkikäteen. Yritys voi luoda tästä tiedon valtamerestä itselleen relevantteja mittareita, joita voidaan käyttää tulevaisuudessa tuotannon hienosäätämisessä. Tyhjästä on paha nyhjästä kun paperit on levällään ympäri tuotantotiloja.

 4. Tulevaisuus ja menneisyys. Selkeät etenemis stepit määrittävät tulevaisuutta, mutta menneisyyteen unohdetaan yleisesti katsoa. Miten oma organisaatio on jalkauttanut aikaisemmin esimerkiksi ERP:n käyttöönottoa. Mitä tästä voisi oppia?

 

 

 

Että kuulostaako tutulta? Ota yhteyttä tai tule keskustelemaan lisää Alihankintamessuille 25-27.9 osastolle A317!

Jäikö kysyttävää? Kysy kirjoittajalta!

Petteri Torssonen| Toimitusjohtaja

+358 50 347 5122 

petteri.torssonen@collapick.com

 

Sinua voisi kiinnostaa myös nämä