Mitä pitää huomioida verkkosivujen suunnittelussa?

2019-05-31 08:37:00

Suunnitellessa verkkosivuja on monia asioita, jotka vaikuttavat siihen, tuottaako sivu arvoa vai haittaa yritykselle. Verkkosivujen suunnittelua voi verrata talon rakentamiseen. Rakentamisprosessissa käydään läpi monta eri vaihetta, ennen kuin lopullinen talo on pystyssä. Seuraavana nostettuna esiin verkkosivujen tärkeät rakennusvaiheet, jotka määrittävät miten hyvin verkkosivut lopulta tuottaa arvoa ja hyötyä yritykselle. 

 

Vahvan perustan rakentaminen: Määritä kohderyhmä ja tavoite

Ensin rakennetaan vahva perusta tekemällä kunnon taustatutkimus ja tarkka suunnitelma siitä, mitä verkkosivulla halutaan saavuttaa. Hyvä suunnitelma on vahvan perustan A ja O. Markkinatutkimus, oikean kohderyhmän kartoittaminen ja verkkosivujen tavoitteen määrittäminen ovat tärkeä osa vahvan perustan rakentamista. 

 

Sisärakenteiden pystytys: Pohjasuunnitelman toteutus

Vahvan perustan ollessa kuosissa, on aika pystyttää sisärakenteet. Verkkosivujen tarvittavat elementit asennetaan paikalleen ja luodaan selkeät polut käyttäjille, jotta he suorittaisivat toivotut toiminnot, joka voi olla esimerkiksi kivijalkakaupassa käyminen tai verkkokaupasta ostaminen. Sivuston pitää myös olla responsiivinen eli toimia kaikilla selaimilla, näytöillä ja alustoilla. Huono responsiivisuus vaikuttaa negatiivisesti niin käyttäjäkokemukseen kuin hakukonetuloksiin. 

 

Maalaaminen ja sisustaminen: Ensivaikutelman tärkeys!

Talon ollessa pystyssä, on talon maalaamisen  ja sisustamisen vuoro. Tässä vaiheessa hienosäädetään ja muokataan sivua visuaalisesti näyttäväksi, ja omaan yritysilmeeseen sopivaksi. Verkkosivuilla kävijä muodostaa ensivaikutelman verkkosivusta arviolta 0,05 sekunnissa, joka määrittää jääkö asiakas sivuille vai ei. (First impressions matter).  Vaikka sivusto olisi kuinka fiksusti rakennettu, huono visuaalinen suunnittelu saa harvoin käyttäjää etenemään etusivua pidemmälle. 

Hyvässä visuaalisessa suunnittelussa huomioidaan mm. yritykseen sopiva väriskaala, toimivat fontit, kuvat ja videot. Sivuston pitää näyttää silmälle kauniilta mutta olla myös käyttäjille tuttu. Navigoinnin pitää olla looginen ja toimia samalla tavalla, kuin mihin käyttäjät muilla sivustoilla ovat tottuneet. Jos käyttäjä esimerkiksi haluaa ostaa tuotteen verkkokaupasta, ostoskori painikkeen pitää olla samassa paikassa, kuin muilla sivustoilla. Ihmiset käyttävät monia eri palveluita päivittäin, ja jos painikkeet ovatkin yhtäkkiä ihan eri paikoissa, käyttäjä turhautuu ja siirtyy kilpailijoiden sivuille. 

Luettavuus on myös todella tärkeä asia, johon ei aina muisteta kiinnittää tarpeeksi huomiota. Tekstin ja taustan välillä pitää olla aina tarpeeksi kontrastia, ja fonttien pitää olla silmälle helppoja. Nykyään on tarjolla miljoonia eri fontteja, ja voi olla suuri houkutus valita jokin hyvin erikoinen fontti, joka lopulta toimii käyttäjien karkottajana.

Valitessasi fonttia omille verkkosivuille kannattaa tsekata Googlen oma ilmainen fonttikirjasto: Google fonts library. Kirjasto on täynnä erilaisia fontteja, ja fontteja voi helposti selailla oman tarpeen mukaan. Fontin alle voi laittaa kustomoidun tekstin ja säästää sen jokaiselle fontille. Näin voi helposti ja nopeasti silmäillä,  mitkä fontit sopisivat tekstin kanssa parhaiten. Klikkaamalla fonttia pystyt myös kätevästi näkemään miten hyvin kyseinen fontti sopii yhteen muiden fonttien kanssa. 

 

Lopullisen tuotoksen markkinointi

Talon ollessa valmis, on aika pitää näyttöjä ja saada ihmiset kiinnostumaan sekä lopulta investoimaan asuntoon. Tässä markkinointi astuu kehiin.  Oman tavoitteen mukaan suunniteltu sisältö,  sosiaalinen media, SEO ja esimerkiksi printtimarkkinointi, levittävät sanaa ja auttavat uusien käyttäjien haalimisessa. 

 

Ylläpito ja kehittäminen

Talon ollessa valmiina, sen rapistumisen välttämiseksi pitää kiinnittää huomiota talon ylläpitoon.  Verkkosivuista pitää ajatella samalla tavalla, nimittäin työ ei ikinä lopu kesken. Sivuja pitää muistaa huoltaa ja päivittää ajan saatossa. Verkkosivu elää rinta rinnan yrityksen kanssa, ja isojen muutosten äärellä verkkosivu muuttuu sen mukana. 

Jäikö kysyttävää? Kysy kirjoittajalta!

Annika Andersson /  Myynti ja markkinointi
p. +358 44 987 0468  /  annika.andersson@collapick.com

 

Sinua voisi kiinnostaa myös nämä