Mitä on digimuotoilu?

2018-10-03 09:34:00

 

Digimuotoilu, palvelumuotoilu, johtamismuotoilu, liiketoimintamuotoilu - nämä termit vilahtevat nykypäivänä tiuhaan niin hashtageissa, blogien otsikoissa kuin eri alojen tapahtumissa. Muotoilu tuntuu olevan siis monien huulilla, ja ihan syystä. Tutuin termi monelle on palvelumuotoilu, joka kattaakin laaja-alaisesti kaikki yllämainitut muotoilun eri kohderyhmät. Mutta mitä varsinaisesti on digimuotoilu?

Helpoin tapa lähteä avaamaan aihetta on selventää ensin yleiskäsite: palvelumuotoilu. Varsinaista yleismaallista selitystä käsitteelle ei ole, sillä palvelumuotoilu ei ole yksittäinen konkreettinen tapa tai työkalu. Palvelumuotoilu on sen sijaan ajattelutapa, prosessi ja työväline, jonka tavoitteena on luoda asiakaskeskeisiä palveluja oikeisiin tarpeisiin.

Palvelumuotoilu on aina käyttäjälähtöistä,  mutta se ei unohda myöskään liiketoiminnallista kannattavuutta. Metodin tavoitteena onkin kehittää palveluja ja tuotteita, jotka ovat sekä liiketoiminnallisesti kannattavia ja kasvua edistäviä että asiakkaan tarpeisiin räätälöityjä. Jos jompikumpi osa-alueista pettää, palvelu muuttuu helposti kannattamattomaksi:

 

  • palvelu ei vastaa käyttäjien tarpeita → käyttäjä ei osta / palaa käyttämään palvelua →  palvelu ei tuota → palvelu lakkaa pian olemasta
  • Palvelun tuottaminen ei ole liiketoiminnallisesti kannattavaa → palvelu ei tuota → palvelu lakkaa pian olemasta
     


Digimuotoilun päämäärä on sama, mutta asiakkaiden tarpeisiin pyritään vastaamaan digitaalisten palvelujen avulla. Digitalisaation ei tule kuitenkaan olla itseisarvo palvelumuotoilussa, vaan sen tarve tulee olla aina perusteltua. Sen tulee olla arvoa tuottava, luonteva ratkaisu tai osa palvelua, ei päälle liimattua. 

Digitalisaation trendit aiheuttavat ajoittain sen, että palveluja kehitetään tiettyyn malliin vain sen takia että se on trendikästä, eikä pohtien onko kyseinen malli palvelulle toimivin. Silloin tällöin vastaamme tulee pyyntö toteuttaa verkkosivujen rinnalle myös mobiilisovellus. Tarkempi selvitys tämän tarpeen syistä kiteytyy usein lauseeseen “koska kaikilla on mobiilisovellus”. Tämä on väärä lähestymistapa, sillä jokaisen osa-alueen tulee olla lisäarvoa tuottavaa. Perus verkkosivuille paras ratkaisu on responsiivinen mobiilinäkymä ja erillinen mobiilisovellus olisi silloin vain turha lisäkulu.

Jatkuva kehitys on digimuotoilun kulmakivi ja siksi on tärkeää että palvelut luodaan tarpeeksi joustaviksi ja ketteriksi, jotta niiden kehittäminen asiakkaiden tarpeiden mukaisesti on nopeaa ja kustannustehokasta.  Digimuotoilu on aina ryhmätyötä ja onnistuneen palvelun tai tuotteen takana olisi hyvä olla monen alan ammattilaisia: designereita, ohjelmoijia, data-analyytikkoja, käyttöliittymäsuunnittelijoita, markkinoinnin asiantuntijoita ja niin edelleen. Elintärkeää on kuitenkin se, että loppukäyttäjät osallistuvat palvelun kehittämiseen. Ilman oikean käyttäjäkunnan panosta, suunnittelu muuttuu arvailuksi siitä, mitä asiakkaat oikeasti tarvitsevat.Jos haluat tietää kuinka digimuotoilu toi merkittävän kilpailuedun Moventor Oy:lle, käy lukemassa Digiagendan kirjoittama artikkeli Collapickin toteuttamasta sovelluksesta: CASETARINA: MOVENTOR KIRI KILPAILIJOIDEN EDELLE UUDELLA MOBIILISOVELLUKSELLAAN

Jäikö kysyttävää? Kysy kirjoittajalta!

Annika Halonen | UI/UX-Suunnittelija

annika.halonen@collapick.com

 

Sinua voisi kiinnostaa myös nämä