Megatrendit: Tulevaisuuden työnteko, työhyvinvointi & IoT

2019-01-04 10:41:00

 

Vuosi 2019 on juuri lähtenyt käyntiin, joten onkin hyvä tarkastella muutamia tämän vuoden megatrendejä.

 

Työskenteleminen tulevaisuudessa

Paljon on ollut puhetta, kuinka työnteko tulee muuttumaan tulevaisuudessa ja kuinka työpaikat katoavat. Varautuminen tuohon muutokseen ei kuitenkaan ole ollut samaa tasoa puheiden kanssa.

Tulevaisuudessa ihmiset ja koneet tulevat työskentelemään vielä laajemmin yhteistyössä kuin aikaisemmin. Toki koneet tulevat korvaamaan osan tämän hetkisistä töistä, mutta on kuitenkin hyvä muistaa, että niiden tilalle tulee uusi tehtäviä ihmiselle hoidettavaksi. Koneiden tarkoitushan on loppujen lopuksi keventää ihmisen  tekemää työtä.

Näihin uusiin töihin yritysten pitäisi pyrkiä varautumaan kouluttamalla omaa henkilöstöä. Liian monet yritykset olettavat, että työntekijät itse kouluttautuvat, kun koulutuksen pitäisi tapahtua yhteistyössä yrityksen sekä työntekijän kanssa. Olemalla osa tätä koulutusprosessia yrityksellä on mahdollisuus kuunnella työntekijän toiveita ja samalla sitouttaa hänet vahvemmin yritykseen.

 

Työhyvinvointi

Työhyvinvoinnin ylläpitäminen on huomattavasti haasteellisempaa nykyaikana kuin esimerkiksi 20 vuotta sitten. Nopeat ja jatkuvat muutokset lisäävät työntekijöiden taakkaa, joka puolestaan voi aiheuttaa työhyvinvoinnin laskemisen.

Aikaisemmin yritykset mittauttivat työntekijöidensä hyvinvoinnin kerran/pari vuodessa ja vertasivat tuloksia aikaisempiin vuosiin. Tuo ei enää riitä nykypäivänä vaan ongelmakohtiin pitäisi pystyä reagoimaan heti. Reagoimalla heti vähennetään työntekijöiden taakkaa, jolloin he pystyvät suoriutumaan työstään paremmin.

Viime aikoina onkin noussut esiin erilaisia tapoja mitata työhyvinvointia jatkuvasti. Yhtenä esimerkkinä voidaan pitää päätettä, joka voidaan asentaa vaikka työntekijöiden taukotilaan. Tuon päätteen avulla työntekijät voivat ilmoittaa joko omalla nimellä tai anonyymisti omia ajatuksiaan työskentely-ympäristöstään.

 

IoT

Internet Of Things pysyy edelleen megatrendeissä vahvasti mukana. Tänä vuonna tulemme näkemään laajemmin IoT toteutuksia eri aloilta. Esimerkiksi pelkästään kaupan alan IoT:n arvon arvioidaan nousevan 94 miljardiin euroon vuoteen 2025 mennessä.(Grand View Research)

Kuluttajille suunnatut IoT ratkaisut tulevat myös parantumaan laadullisesti. Tähän mennessä kauppojen hyllyillä on nähty sellaisiakin IoT- ratkaisuja kuten vaippojen kosteusmittareita sekä alennuksista ilmoittavat sandaalit. Turhakkeista ei välttämättä kokonaan päästä, mutta yleisellä tasolla sovellukset sekä laitteet tulevat parantumaan.

Sensoreiden sekä IoT-laitteiden yleistyessä yritykset voivat tehdä järkevämpiä sekä nopeampia päätöksiä. Ulkomailta löytyy jo mm. älyhyllyjä, jotka kertovat järjestelmälle jos hylly kaipaa täydennystä. Walmart esimerkiksi hyödyntää inventaariorobotteja, jotka automaattisesti täyttävät hyllyjä tämän tiedon mukaan. Tämä on jo yksi askel lähemmäksi tulevaisuuden työntekoa kun ihmiset ja koneet työskentelevät yhdessä.

Työhyvinvoinnissa voidaan hyödyntää IoT-ratkaisuja. Esimerkiksi kuluttajamaailmassa jo seurataan vireys- sekä stressitasoa, joten samankaltaisia ratkaisuja voitaisiin myös hyödyntää työpaikalla. Tosin kuinka moni työntekijä tähän suostuu on eri asia.

Tosiaan tässä oli vain muutamat megatrendit esittelyssä ja jos haluat lukea enemmän oudoista IoT ratkaisuista niin suuntaa Designnewsin artikkeliin tästä.

 

 

LÄHTEET:

https://www.networkworld.com/article/3324484/internet-of-things/6-ways-iot-is-transforming-retail.html

https://blog.ultimatesoftware.com/three-mega-trends-to-watch-2019/

https://www.designnews.com/automation-motion-control/10-weirdest-iot-applications

Haluatko keskustella lisää aiheesta? Jätä alle yhteystietosi, niin olemme sinuun yhteydessä!

Sinua voisi kiinnostaa myös nämä