Digitalisaatio osaksi työnkulkua

2018-03-19 08:19:00

Teollisuudessa työn digitalisoinnissa pyritään yleensä ratkaisemaan muutamaa perusongelmaa. Yksi näistä ja loppukäyttäjälle konkreettisin on työssä syntyvän tiedon syöttäminen digitaaliseen muotoon. Kun ennen tieto syötettiin kynällä ja tallennettiin paperille, niin nykyään sama tieto saadaan RFID-sirusta, QR-koodista, Bluetooth-sensorista, GPS-paikantimesta, kamerasta, mikrofonista tai käyttäjän manuaalisesti syöttämänä. Tiedon syöttäminen itsessään ei ole iso ongelma, vaikka välillä joutuisikin ottamaan työhanskat pois käsistä. Isompi ongelma on se, jos sovelluksen käyttöliittymä ja rakenne ei vastaa työn kulkua. Näkeekö käyttäjä juuri sillä hetkellä työn kannalta oleelliset tiedot? Voiko hän syöttää työhön liittyvää tietoa siinä vaiheessa kun se syntyy? Miten eri näkymät toimivat eri tyyppisillä ja eri määrillä tietoa?

Työn kulku tarkoittaa siis sitä, kuinka työntekijän varsinainen työ etenee luonnollisesti. Onnistuneessa digitalisaatiossa sovellukset ovat ratkaisuja, jotka myötäilevät työn kulkua. Työn kulkua ei ole kuitenkaan helppoa määritellä. Helppoa on määritellä miten sen optimaalisessa tilanteessa kuuluu mennä, mutta vaikeampaa on määritellä se miten eri tavoilla prosessi todellisuudessa etenee. Eri työntekijät voivat tehdä samaa työtä hieman eri tavoilla. Samat työntekijät voivat eri päivinä tehdä työtä hieman eri tavoilla. Todellisessa elämässä erilaiset poikkeustilanteet ovat normaali osa työn kulkua. Mitä tapahtuu kun osaa ei löydykään varastosta? Mitä tehdään kun piirustukseen ei olekaan määritelty tarvittavaa mittaa? Mitä tehdään kun alihankkijan toimitus ei saavukaan ajoissa?

Sovelluskehitys tapahtuu toimistossa. Välillä kotisohvalla. Ei kuitenkaan konepajalla tai varastohallissa missä loppukäyttäjät sitä käyttävät. Tämä johtaa siihen, että sovelluskehityksessä nojaudutaan usein oletuksiin. Oletetaan, että loppukäyttäjät toimivat aina näin, tai eivät tee ikinä noin. Toisaalta testauksessa ei osata ottaa huomioon ympäristöä. Miten sovellus toimii työhanskat kädessä? Miten sovellusta käytetään jos molemmilla käsillä pitää tehdä jotain muuta?

Sovelluksen suunnittelun ja testauksen tuonti loppukäyttäjien luo on iso harppaus kohti laadukkaampaa ja toimivampaa sovellusta. Eikä testikäyntejä kannata jättää yhteen kertaan vaan ottaa toistuvaksi osaksi sovelluskehitysprosessia. Viesti menee paremmin kun sen näkee ja kokee paikan päälle kuin yritettäessä selittää asiaa sähköpostissa. Pitkä välimatka voi tietysti asettaa omat esteensä, mutta tällaisissa tapauksissa voi miettiä esimerkiksi videokuvan mahdollisuuksia.

Sinua voisi kiinnostaa myös nämä