Älä tuhoa yritystäsi epäonnistuneella digiprojektilla

2018-05-17 12:02:00

Moni teollisuuden yritys on jo ottanut askeleita tuotannon digitalisoimiseksi. Tässä listattuna 5 vinkkiä, joiden avulla digiprojektisi ei pääse epäonnistuneiden listalle.


1. Älä tee kaikkea itse - etsi sopiva yhteistyökumppani

Valitse yrityksellesi sopiva digikumppani. Yrityksen sisältä ei tarvitse löytyä kaikkea osaamista vaan on erittäin sallittavaa hankkia sitä ulkopuolelta. Sinä teollisuuden edustajana ymmärrät parhaiten oman toimialasi ja digikumppanin kanssa yhdessä löydätte digitalisaatiosta kulmat, jotta te saatte siitä parhaan hyödyn esimerkiksi tekemisen optimoinnin ja ajansäästön kannalta. Asiakkaamme Outokummun Metalli Oy:n talousjohtaja Soile Rissanen kertoo videossa muutamia syitä sille, miksi valitsivat juuri Collapickin digikumppanikseen.

 

2. Älä unohda käytettävyyttä

Digipalveluita kehitettäessä on tärkeää pitää käyttäjä ja käytettävyys keskiössä. Usein ostopäätöksen tekevä taho ei itse käytä hankittavaa järjestelmää ja unohtaa kysyä palvelun todellisten käyttäjien mielipidettä ostettavasta palvelusta. Työntekijä tuntee oman työnsä parhaiten ja siksi on tärkeä huomioida hänen näkemyksensä digipalveluita hankittaessa. Muuten hukataan vain järjettömiä määriä aikaa ja rahaa. Lue Annikan kirjoittama teksti täältä!

 

3. Selvitys avaa kokonaiskuvaa

Liian monessa projektissa skipataan suunnitteluvaihe ja rynnätään suin päin toteutukseen. Selvityksistä ja määrittelyistä ei haluta maksaa, vaikka ne voivat isossa kuvassa säästää merkittäviä määriä rahaa ja aikaa. Asiakkaamme ovat saaneet huomattavasti paljon paremman käsityksen tuotannon ja prosessien nykytilasta sekä kehitystarpeista, kun olemme avanneet asioita heidän kanssa. Olemme koonneet yritysten johdon sekä tuotannon työntekijät saman pöydän ääreen kehittämään toimintaa avoimen ja sparraavan keskustelun kautta. Lopputuloksena on saatu aikaan konkreettisia roadmappeja digitalisaation jalkauttamiseksi.

 

4. Lähde liikkeelle perusasioista

Millaista dataa yrityksessä jo kerätään ja miten? Miten kerättyä dataa hyödynnetään? Monen teollisen yrityksen datan kerääminen tarkoittaa käytännössä ERP:n käyttöä ja jos ERP ei toimi optimaalisesti, sen vaihtaminen nähdään ainoana vaihtoehtona. ERP:n vaihtaminen vaatii yrityksiltä todella paljon panostuksia, jotta vanhan järjestelmän ongelmat eivät kopioidu suoraan uuteen. Joissain tapauksissa olemassa olevasta ERP:stä saadaan huomattavasti enemmän tehoja liittämällä siihen muita järjestelmiä esimerkiksi kirjauksia helpottamaan. Lue Villen kirjoittama blogiteksti täältä!

 

5. Johda muutosta ihmiset edellä

Ihminen suhtautuu muutokseen lähtökohtaisesti kielteisesti ja se pelottaa. Uuden digiprojektin aloittamista ei kuitenkaan kannata sen takia unohtaa, vaan löytää yrityksestä edelläkävijät, jotka suhtautuvat muutokseen positiivisesti ja saavat muut muutokseen mukaan. Tee muutoksesta konkreettista ja osallista ihmiset siihen mukaan esimerkiksi kysymällä palautetta. Tällöin ihminen kokee, että hänellä on mahdollisuus vaikuttaa asioihin ja kokee asian omakseen. Lue Anninan kirjoittama blogiteksti aiheesta!


Lue lisää digioppaasta sekä tule haastamaan Hennaa ja Petteriä ensi viikolla 23-24.5 Oulussa järjestettäville Pohjoinen Teollisuus messuille!
 

Jäikö kysyttävää? Kysy kirjoittajalta!

Henna Paakinaho | Liiketoimintajohtaja

p. 040 8349764

henna.paakinaho@collapick.com

 

Sinua voisi kiinnostaa myös nämä