Älä hukuta palveluasi toiminnoilla

2018-12-05 10:22:00

 

Softa ja verkkopalveluiden etu on se että niihin on helppo lisätä uusia ominaisuuksia. Ja mitä enemmän ominaisuuksia tuotteessa on, niin sen parempi! Eikö niin?

Ei. 

Toimintojen lisääminen on pahinta mitä voit palvelullesi tehdä. Suunniteltaessa uutta tuotetta tai palvelua on usein vaarana innostua liikaa ja innovoida yhä lisää ominaisuuksia. Uuden innovointi ei ole automaattisesti huono asia, mutta toimintojen lisäämisessä kannattaa olla tarkkana. Toiminnot kasaantuvat salakavalasti ja ennen kuin huomaat, sovelluksesta on muuttunut turvonnut, laaja sovellus joka tekee paljon, mutta ei saavuta mitään. 

Toiminto-läjä syntyy yleensä silloin kun päätöksiä tehdään palvelusta ilman että mietitään tai tunnetaan oikeita käyttäjiä. Palvelusta halutaan tehdä parhain mahdollinen ja tällöin eksytään helposti ajatukseen että enemmän on enemmän. 

“Kilpailevilla palveluilla on tämä toiminto ja se pitää olla myös meillä...” 
“Eihän siitä haittaakaan ole...”  
“Ei yksi nappi iso juttu ole...” 
“Eihän se mitään maksa...”
”Minä itse tykkään…. “
“Nopeasti sen sinne lisää”

Nämä ovat vaarallisia lauseita, joita tuodaan usein esille palvelukehityksen aikana.

Verkkopalvelun tai softan arvo ei riipu siitä kuinka paljon tai laajasti ominaisuuksia ja sisältöä palvelusta löytyy vaan siitä, että palvelussa on käyttäjälle juuri ne oikeat asiat. Turhat toiminnot vain hukuttavat ja peittävät alleen palvelun ytimen eli sen mikä sovelluksessa oikeasti on oleellista.  Vaikka asia voidaan toteuttaa nopeasti ja helposti, se ei tarkoita automaattisesti sitä että niin kannattaa tehdä.

Toimintojen lisääminen vaatii aina lisää työtä ja se tarkoittaa silloin myös hinnan kasvua. Tämä johtaa usein myös siihen että projektit venyvät yli suunnitellun aikataulun, sillä palvelu ei enää vastaa alkuperäistä suunnitelmaa.


Ylimääräisten toimintojen lisäämisen vaarat:

  • Kustannukset kasvavat
  • Projekti venyy yli suunnitellun aikataulun
  • Turvottaa kokonaisuuden ja hukuttaa alleen palvelun ytimen

Kuinka lisätä ominaisuuksia oikein?

Uudet ideat eivät ole huono asia, mutta niitä tulisi tarkastella kriittisesti. On tärkeää oppia tunnistamaan oikeat tarpeet “mukavista lisätoiminnoista”. Alla on listattuna muutama kysymys, joiden avulla pystyt arvioimaan onko kyseessä tarpeellinen ominaisuus vai ei.  

Miksi tätä toimintoa tarvitaan?
Mitä hyötyä/lisäarvoa odotat toiminnon tuovan palvelulle? (ajansäästö, tehokkuuden lisääminen, käyttäjäkunnan kasvattaminen jne.)
Pystytkö selittämään tarpeen toiminnolle ilman että mainitset käyttöliittymää?
Miten suurta osaa käyttäjistä tämä toiminto hyödyttää?

Jos et pysty vastaamaan kysymyksiin tyydyttävästi, on toiminto parempi jättää toteuttamatta. Jos kuitenkin pystyt vastaamaan kaikkiin kysymyksiin, on toiminnon lisäys todennäköisesti perusteltua. Seuraava haaste onkin lisätä toiminto mukaan ilman että se monimutkaistaa käyttöliittymää.


Pelkistetty ei ole alkeellinen

Käytettävä palvelun tulisi aina tähdätä yksinkertaisuuteen. Pelkistämisellä pyritään minimoimaan sekä osien määrää että niiden välistä vuorovaikutusta. Pelkistetyt, yksinkertaiset käyttöliittymät saattavat vaikuttaa alkeelliselta ja alikehitetyltä, mutta sitä ne eivät ole. Päinvastoin, mitä yksinkertaisemmalta käyttöliittymä vaikuttaa sitä perusteellisemmin se on todennäköisesti suunniteltu. Tästä loistava esimerkki on internetin käytetyin palvelu Google.  

Google on onnistunut luomaan käyttöliittymästään todella yksinkertaisen pitäen kuitenkin sisällään laajan kirjon toimintoja (mm. laskin, ajastin, sää, kello, kalenteri, kääntäjä jne.). Toiminnot olisi yksinkertaisesti helppo lisätä valikon tai nappien taakse, mutta Google on tehnyt isomman työn innovoimalla toiminnot mukaan lisäämättä kuitenkaan mitään itse käyttöliittymään.


Lopuksi


Seuraavalla kerralla kun mietit toiminnon lisäämistä selvitä siis ensin sen tarpeellisuus. Kun lisäät toiminnon pidä huolta että lisäät sen oikein ja oikeaan paikkaan. Voi olla että se ei onnistu ensimmäisellä kertaa, mutta tutkimalla ja tarkkailemalla käyttäjiä voit parantaa ja kehittää palveluasi eteenpäin. Älä pelkää myöskään poistaa toimintoja, jotka osoittautuvat tarpeettomiksi. Näillä keinoilla luot palvelustasi oikeasti sellaisen, jota käyttäjät haluavat käyttää. 


VINKIT /  TL;DR

  • Kun olet lisäämässä uutta toimintoja mieti ensin onko se oikeasti tarpeellinen vai “nice to have”
  • Testaa palveluasi oikeilla käyttäjillä (Huom! Jos olet mukana suunnittelemassa palvelua, et ole palvelun käyttäjä.)
  • Käy valmista palvelua läpi säännöllisesti ja tarkkaile miten sitä käytetään (Huom! käyttäjien tarkkailu on eri asia kun käyttäjien kuuntelu) 
  • Paranna palveluasi tekemiesi havaintojen perusteella
  • Uskalla myös poistaa toimintoja, jotka eivät ole palvelulle oleellisia
     

Jäikö kysyttävää? Kysy kirjoittajalta!

Annika Halonen | UI/UX-Suunnittelija

annika.halonen@collapick.com

 

Sinua voisi kiinnostaa myös nämä