T&D osa 7: Tietomäärä kasvaa

2019-08-15 12:24:00

Tietomäärä on alkanut kasvaa räjähdysmäisesti digitalisaation myötä. Tietoa tuotetaan nykyään sama määrä joka kolmas minuutti, mitä vuoteen 2003 asti oltiin tuotettu yhteensä. On myös arvioitu, että 2020 -luvulla tieto tuplaantuu kahdesti vuorokaudessa.

Tiedon määrän nopea kasvu selittyy sillä, että dataa tallentavien laitteiden määrä on kasvanut viime vuosina ja tiedon tallentaminen niistä on jopa helpompaa kuin olla sitä tallentamatta. Data voi olla tekstiä tai numeroita, mutta myös ääntä, kuvia ja esimerkiksi sijaintitietoja. Tällaista dataa tallentuu esimerkkejä internetin lokitiedoista, sosiaalisesta mediasta, ihmistä ja ympäristöä mittaavista sekä havannoivista laitteista. Tällaista valtavaa määrää digitaalista tietoa ja sen käsittelyä kutsutaan Big Dataksi.

 

Big Data on järjettömän suurien ja järjestämättömien tietomassojen keräämistä, säilyttämistä ja niiden analysoimista tietotekniikan avulla

 

Työelämä ja Big data

Myös yrityksissä tietomäärä kasvaa: arvion mukaan se kasvaa 50 prosenttia 16 kuukauden välein. Jos dataa osataan hyödyntää oikein, siitä voi saada arvokasta apua markkinoinnissa ja myynnissä. Big datan hyödyntäminen voi näkyä asiakkaille konkreettisesti kaupassa tuotteiden sijoittelussa: kaupan asiakkaista kerättyjen tietojen perusteella voidaan sijoitella sellaiset tuotteet lähelle toisiaan, joita ostetaan usein samaan aikaan. Julkisella sektorilla Big dataa hyödynnetään päätöksenteon tukena. Terveydenhuollossa Big datasta on apua mm. sairauksien diagnosointiin sekä hoitojen suunnitteluun ja toteutukseen.

 

Yritysten pimeä data

Kasvava tietomassa voi aiheuttaa myös ongelmia: ongelmaksi muodostuu “pimeän tiedon” määrä, jota on tutkimuksen mukaan jo yli puolet yritysten tietomäärästä. Ns. pimeä data on järjestelmistä löytyvää tietoa, jota ei osata ja voida hallita. Tietoa on tallennettu eri moneen eri järjestelmään, joten tarvittavan tiedon löytäminen on haastavaa. Tästä aiheutuu, että samaa tietoa joudutaan tuottamaan yrityksissä uudelleen.

 

Big Datassa on tosi paljon potentaalia, jota voidaan hyödyntää yritysten liiketoiminnassa. Tämän potentiaalin valjastamiseen tarvitaan osaavia työntekijöitä. Niitä ovat data-analyytikot, jotka osaavat seuloa valtavasta datamassasta olennaisimmat tiedot sekä yhdistellä niistä yritykselle arvokasta informaatiota.

 

 

Lähteet:

Tekniikka & Talous

M-Files

Aureolis

STTK

YLE- Mitä sinun pitäisi tietää big datasta, datanlouhinnasta ja datafuusiosta?

 

Tämä on seitsemäs osa kymmenen blogitekstin sarjaa, jonka aiheena on työ ja digitalisaatio eli T&D

Jäikö kysyttävää? Kysy kirjoittajalta!

Petteri Torssonen  /  Toimitusjohtaja
p. +358 50 347 5122  /  petteri.torssonen@collapick.com