T&D osa 5: Viekö digitalisaatio meidän työt?

2019-08-01 12:29:00

Digitalisaatio saattaa aiheuttaa ristiriitaisia tunteita varsinkin työelämässä kiinni oleville: toisaalta se on tuonut mukanaan työtä helpottavia ratkaisuja,mutta se luo myös samalla epävarmuutta oman työn jatkuvuuteen. Saattaa herätä huoli siitä, että tämänhetkinen työ tullaan automatisoimaan ja sen jälkeen se onkin historiaa.

 

Karu tosiasiahan on se, että kaikki työtehtävät, jotka on mahdollista automatisoida, tullaan ennen pitkää automatisoimaan. Digitalisaatio tulee siis muuttamaan jokaisen työntekijän työtä jollain tapaa. Digitalisaation murros tulee yltämään monille perinteisille aloille, kuten terveydenhuoltoon. Esimerkiksi biohakkeri Teemu Arinan visiossa ihmiset tulevat mittaamaan terveyteen liittyvää dataa itse ja terveyskeskusten sijaan etäyhteydessä oleva lääkäri analysoisi ihmisen terveyttä datan perusteella.

 

Selvityksen mukaan noin neljäs työntekijä uskoo, että digitalisaatio tulee tekemään heidän työnsä turhaksi tulevina vuosina. Jos nämä uhkakuvat toteutuvat, pelkästään Britanniassa tarvittaisiin miljoonia uusia työpaikkoja paikkaamaan digitalisaation aiheuttamaa työttömyyttä. Suurin osa työntekijöistä on kuitenkin luottavaisia sen suhteen, että he pystyvät päivittämään osaamistaan, jos automatisaatio muuttaa heidän työtään. Tästä nousee kysymys: kenen vastuulle työntekijöiden uudelleenkouluttaminen jää? Pitäisikö valtion tai työnantajien ottaa vastuu kouluttamisesta, vai jääkö se jokaisen yksilön omalle vastuulle. Tällä hetkellä vain joka kymmenes britti kokee, että valtio tukee uudelleenkoulututtautumisessa ja työntekijöistä noin neljäsosa kokee, että työnantajalta saa tukea uudelleenkouluttamiseen.

 

Kun digitalisaatiolla pystytään korvaamaan simppelit työtehtävät, työntekijät voivat alkaa keskittymään ratkaisutaitoja, luovuutta ja tunneälyä vaativiin tehtäviin. Usein kuitenkin teknologian syrjäyttämät, matalan koulutuksen omaavat työntekijät ajautuvat ennestään matalapalkkaisempiin työtehtäviin.

 

Joku itseäni hieman fiksumpi onkin sanonut teknologian aiheuttamasta työttömyydestä seuraavasti: “Technological unemployment is a recurring theme, but joblessness in the digital age will depend on human, not artificial, intelligence” (Cedefop)

 

Lähteet:

The Guardian

Cedefop: People, Machines, Robots and Skills

 

Tämä on viides osa kymmenen blogitekstin sarjaa, jonka aiheena on työ ja digitalisaatio eli T&D

Jäikö kysyttävää? Kysy kirjoittajalta!

Outi Alastalo  /  Myynnin ja markkinoinnin harjoittelija