T&D osa 3: Työkentät laajenevat

2019-07-18 13:44:00

Mitä teet työksesi? Tähän kysymykseen on usein hankala vastata pelkällä yhdellä lauseella. Tulevaisuudessa siitä tulee vieläkin vaikeampaa, sillä työtehtävät tulevat olemaan yhä monipuolisempia ja ne tulevat ylittämään perinteisiä ammattirajoja.

Ammattien rajojen häilyminen tulee näkymään lähinnä aloilla, joilla työnteko ei vaadi syvää osaamista. Tässä on kyse de-ammatisoitumisesta, mikä tarkoittaa sitä, että yhä useampia työtehtäviä voidaan tehdä yleistasoisella tiedolla.

 

Asiantuntijuus roboteille

Digitalisaatio osaltaan on syynä tässä ammattikuvien häviämisessä: kun asiantuntijuutta pystytään siirtämään esimerkiksi roboteille, ei ihminen tarvitse syvää osaamista niiltä osa-alueilta. Esimerkiksi tehdäkseen verkkosivuja ei tarvitse osata välttämättä koodata, vaan nettisivut voi tehdä simppelillä Wordpress-blogipalvelimella pienellä opettelulla. Sama henkilö voisi työkseen valokuvata, tehdä verkkosivuja ja laatia laadukasta videosisältöä ilman, että omaisi yhtäkään alan koulutusta.

 

Koulutuksen muutos

Koska laaja-alainen osaaminen tulee olemaan osa tulevaisuuden työelämää, koulutusjärjetelmä tulee ottamaan koppia tästä trendistä. Jo nyt yliopistot ovat ottaneet askeleita kohti laajempia opintokokonaisuuksia vastatakseen tulevaisuuden työelämän tarpeisiin. Kuitenkaan koulutusjärjestelmä ei voi alkaa tuottamaan pelkästään monialaisia osaajia, vaan tiettyihin aihealueisiin erikoistuneilla asiantuntijoilla tulee olemaan oma paikkansa tulevaisuudessakin.

 

Tulevaisuuden työntekijän valttikortteja on kyky hahmottaa laajoja kokonaisuuksia, hyvät tiedonhakutaidot sekä kyky soveltaa opittua tietoa.

 

Lähteet:

Demos Helsinki: Työ 2040 Skenaarioita työn tulevaisuudesta

 

Tämä on kolmas osa kymmenen blogitekstin sarjaa, jonka aiheena on työ ja digitalisaatio eli T&D

Jäikö kysyttävää? Kysy kirjoittajalta!

Outi Alastalo  /  Myynnin ja markkinoinnin harjoittelija