T&D osa 2: Alustatalous yleistyy ja laajenee uusille toimialoille

2019-07-11 14:20:00


AirBnb on maailman suurin hotelliketju ilman, että omistaa yhtäkään hotellia ja maailman suurin taksiyritys Uber ei omista juurikaan omia autoja. Tämä on mahdollista alustatalouden avulla.  
 

Mikä alustatalous?

Eli mitä alustatalous siis tarkoittaa? Alustatalouden yritykset on teknologia-alan yrityksiä, jotka tarjoaa digitaalisen markkinapaikan palvelun käyttäjille .  Alustatalousyritykset eivät itse luo sisältöä ja palvelua asiakkaille, vaan alustan käyttäjät tuottavat sitä toisilleen. Tämä mahdollistaa sen, että AirBnb ei itse omista sivustolla vuokrattavana olevia asuntoja vaan palvelun käyttäjät omistavat ne.

Yksinkertaistettuna: alustataloutta voisi verrata messuihin. Alustatalousyritykset ovat messujen järjestäjät ja messuilla esittelijät ja vierailijat ovat palvelun käyttäjiä. 

 

Alustataloden mahdollisuudet

Tällä hetkellä alustatalous työllistää ihmisiä lähinnä matalapalkkaisilla aloilla, mutta tulevaisuudessa korkeasti koulutetut tulevat myös tekemään töitä eri alustojen kautta.

Alustatalous tulee myös mm. Jakamistalouden avulla tuomaan lisää arkea helpottavia ratkaisuja. Jakamistalous on vajaakäytössä olevien resurssien, kuten autojen tai työkalujen vuokraamista tai lainaamista. Jakamistalous on mahdollisuus etenkin taloyhtiöille: taloyhtiön oman alustan kautta asukkaat voisivat lainailla tai vuokrata toisiltaan esimerkiksi työkaluja tai muuta vajaakäytöllä olevaa omaisuutta.

 

Lähteitä:
Digitalist: Alustatalous muuttaa talouden ekosysteemejä
Demos Helsinki: Työ 2040 Skenaarioita työn tulevaisuudesta
Demos Helsinki: Asiantuntija, pilkkooko alustatalous tulevaisuudessa sinunkin työsi?

 

Tämä on toinen osa kymmenen blogitekstin sarjaa, jonka aiheena on työ ja digitalisaatio eli T&D

Jäikö kysyttävää? Kysy kirjoittajalta!

Petteri Torssonen  /  Toimitusjohtaja
p. +358 50 347 5122  /  petteri.torssonen@collapick.com