T&D osa 1: Työ pirstaloituu

2019-07-04 14:18:00

Digitalisaatio on luonut työpaikkoja, jotka eivät ole sidottuna kellonaikaan tai maantieteelliseen sijaintiin. Tämä on mahdollistanut työnteon siellä, missä vain löytyy verkkoyhteys. 

 

Takaisin toimistoon

Me ihmiset kuitenkin halutaan ja tarvitaan oikeita vuorovaikutustilanteita pelkän virtuaalisuuden sijaan, joten toimistotyöstä on tullut kasvava trendi. Tästä kertoo esimerkiksi yhteisöllisten coworking -työskentelytilojen suosion nousu viime vuosina. Ne mahdollistavat esimerkiksi yksinyrittäjien verkostoitumisen ja vuorovaikutuksen työpäivän aikana. 

 

Pätkätyö

Koko uran kestävät työsuhteet samalla työnantajalla alkavat olla historiaa ja lyhytaikaiset työsuhteet ovat tulevaisuuden tapa tehdä työtä. Lyhyet työsuhteet tuovat oman epävarmuutensa tulevaisuuden työelämään, mutta epävarmuutta löytyy myös pitkissä työsuhteissa: irtisanomisen osuessa kohdalle YT-neuvotteluissa työntekijä saattaa jäädä tyhjän päälle ilman varasuunnitelmia.

 

Palkka tulee useista lähteistä

Työn tekeminen alustatalouden kautta ja yrittäjyys palkkatyön ohella tulevat yleistymään, mikä tekee työnteosta monipuolisempaa. Tulevaisuudessa osa ihmisistä tienaa elantonsa pelkästään alustatalouden avulla, muun muassa myymällä omaa osaamistaan Fiverrin tapaisella sivustolla tai esimerkiksi vuokraamalla huoneita AirBnb:ssä. 

 

Lähteet

Työ 2040 -Skenaarioita tulevaisuudesta

Ilmarisen Futurescore

 

Tämä on ensimmäinen osa kymmenen blogitekstin sarjaa, jonka aiheena on työ ja digitalisaatio eli T&D

Jäikö kysyttävää? Kysy kirjoittajalta!

Outi Alastalo  /  Myynnin ja markkinoinnin harjoittelija