Myynti yrityksen kasvun vipuna

2019-09-18 14:24:00

Mediassa puhutaan talouden kasvun hidastumisesta. Kansainvälisellä tasolla erityisesti teollisuudessa suhdanne on heikko. Tähän vaikuttavat mm brexit ja Saksan teollisuuden vaikeudet, jotka heijastuvat myös Suomen teollisuuteen ja vientiin. Huoli suhdanteiden heikkenemisestä nousee säännöllisesti esiin teollisuuden päättäjien kanssa keskustellessa. Useissa teollisuuden johtajien kanssa käydyissä keskusteluissa on noussut esiin, että tämä on alkanut näkyä varovaisuutena tehdä investointeja ja pitkiä sopimuksia. Yritysten pitäisi lähteä etunojassa miettimään keinoja, joilla yrityksen tila saataisiin talouden heikkenemisestä huolimatta pidettyä hyvänä. Yksi hyvä keino on myynnin kehittäminen.

Monissa teollisissa yrityksissä myynnissä turvaudutaan vahvasti olemassa oleviin asiakkaisiin ja heiltä saatavaan kassavirtaan. Olemassa olevien asiakkaiden hyvänä pitäminen on tietenkin tärkeää, mutta samalla pitäisi tehdä myös aktiivista uusasiakashankintaa. Mutta miten tässä kaiken kiireen keskellä nyt vielä ehtisi tekemään vielä enemmän? Vastaus on: hyvällä ja järjestelmällisellä työskentelyllä sekä erilaisten työkalujen hyödyntämisellä.

 

Kylmäsoitot vs sosiaalinen media

 

Myyjän pitäisi miettiä, millä keinoilla pystyy saavuttamaan maksimaalisen arvon omalle toiminnalleen. Hyvä konkreettinen esimerkki on verrata kylmäsoittoa ja sosiaalisen median julkaisua. Yhteen puheluun menee helposti 10-15 minuuttia ja sen aikana tavoitat yhden henkilön. Jos taas käytät 10-15 minuuttia yhden LinkedIn julkaisun tekemiseen, voit tavoittaa samalla kerralla satoja, tuhansia tai jopa satoja tuhansia ihmisiä, joiden seassa on myös potentiaalisia asiakkaita. 

En missään nimessä halua väheksyä kylmäsoittojen merkitystä, koska tiedän itsekin, että niiden avulla saadaan myyntiä tehtyä. Kylmäsoitot kuitenkin kannattaa kohdentaa aidosti potentiaalisille liideille ja sosiaalista mediaa taas hyödyntää isojen liidimassojen tavoittelussa.

 

F2F tapaaminen vs etätapaaminen

 

Toinen hyvä esimerkki on F2F (face-to-face eli kasvokkain tapahtuvat) tapaamiset vs etätapaamiset. F2F tapaamisessa toisella tai molemmilla osapuolilla kuluu aikaa matkoihin, kahvin hörppimiseen small talkin merkeissä ja varsinainen palaveri myös venyy helposti pidemmäksi. Etätapaamiset ovat tehokas tapa uuden asiakkaan potentiaalin varmistamisessa. Itselleni on jäänyt todella kirkkaasti mieleen yksi talvipäivä, kun lumisateessa ja peilijäästä liukkaalla tiellä ajoin useamman sata kilometria liidin luo vain kuulemaan sen, ettei heitä kiinnosta mikään. Tuon ein olisi voinut hoitaa myös etätapaamisella, jolloin olisin säästänyt minun ja liidin aikaa. Sinullakin voi olla samanlaisia kokemuksia. Tässäkin toki taas se kultainen keskitie: asiakkaan luottamuksen herättäminen vaatii usein sitä, että järjestetään F2F tapaaminen. Pointtina onkin se, missä vaiheessa sen F2F tapaamisen pitää, sillä jo ensimmäiset asiakaskohtaamiset etänä järjestettynä tuovat tehokkuutta ja ajankäytön parannusta myyjän sekä asiakkaan arkeen.


Haluatko keskustella lisää myynnistä? Varaa kalenteristani etätapaaminen, niin voidaan keskustella lisää yrityksesi myynnin tilasta ja kehitystarpeista.
 

Lähteitä:

Suomen Pankki: Maailman ja Suomen talouden näkymät vuonna 2019

Työ- ja elinkeinoministeriön lyhyen aikavälin työmarkkinaennuste, kevät 2019

Taloussanomat: Danske: Kansainvälinen teollisuus yskii – Suomen ennuste ennallaan
 

Jäikö kysyttävää? Kysy kirjoittajalta!

Henna Paakinaho  /  Liiketoimintajohtaja
p. 040 8349764  /  henna.paakinaho@collapick.com