Kultainen nuoruus vs. digiaikakausi

2020-01-03 13:41:00

Maailma muuttuu ja meidän tulisi muuttua sen mukana. Vai kuinka sitä sanotaan? Onko tänä päivänä digitaalisessa maailmassa kaikki saatavilla liian helposti? Kaiken saa helpoimmillaan pelkkää nappia painamalla. Enää puuttuu se, että joku pukee ja syöttää sinut, niin koko paketti olisi valmis.

Digiaikana lähes kaikki on helppo ottaa käyttöön, mutta isompi haaste lienee digitaalisuudesta irrottautumisessa. Se ei tapahdukkaan ihan vain paria nappia painamalla. Vaan siihen vaaditaan ns. pari muuttujaa, jos siitä haluttaisiin irrottautua. Hienoa kuitenkin huomata kuinka digitalisaatio on tullut helpottamaan omalta osaltaan arkeamme, jopa pysyvästi. 


“Ei kultainen nuoruus, jää unholaan.”

Jos katsellaan aikaa taaksepäin, ihan vain 20 vuotta, niin kuinka paljon asiat ovatkaan muuttuneet siinä ajassa. Digitalisaatio oli tuolloin vielä alkutekijöissä. Silloin tilattiin paljon esim. kirjoja, cd-levyjä yms puhelimitse tai kirjeitse. Nykyisin riittää vain pari napin painallusta verkkosivuilla ja tuote on jopa tunnissa sinulla. 

Omat lapsuuden “kultaiset vuodet” 90-luvulla ovat aivan toista kuin 00-luvulla syntyneillä. Meillähän ei ollut esim internetiä ennen kuin aloitin lukion, 2004. Taisin viettää aikaa enemmän ulkona kuin sisällä pelaten, ensimmäisen kännykän, Nokia 6110, sain ollessani 12v, matopeli oli siinä puhelimessa kiva juttu, johon välillä kului kyllä aikaa. 

Tänä päivänä lasten puhelimet eivät ole ns. "halkoja”, vaan kyllä niissä kaikki mahdolliset hilavitkuttimet ovat. Toki vanhemmat pääsevät seuraamaan omasta puhelimesta käyttöä ja laittamaan rajoituksiakin. Tottahan se on, että “nykynuoret” ovat ajan hermolla parhaiten tällä hetkellä, heille mikään ei taida olla mahdotonta.  Hehe.

 

C-kasetti vs. Spotify

Retroilut ovat selkeästi nyt nousseet pinnalle. Olisiko sinusta hienoa palata takaisin siihen, kun Fazerin musiikkikerhosta tilaisitkin lankapuhelimella itsellesi suosikki artistisi levyjä pari kappaletta, kun nyt voit kuunnella samaa artistia Spotifyn kautta ilmaiseksi? Ei tarvitse soittaa mihinkään, vaan korkeintaan hankit itsellesi Premium-version sovelluksesta, jotta pääset eroon mainoksista biisien välissä.

Tai entäs kun istuit radion vieressä odottamassa, että suosikki biisisi alkaa soimaan, jotta saat nauhoitettua sen kasetille? Enää ei haluta nähdä vaivaa tuollaisen asia eteen. Tai näin ainakin itsestäni tuntuu.  Nyt lempimusiikki on saatavilla puhelimessasi, televisiossasi, autossasi, kotona, salilla tai töissä, missä vain ja milloin vain. Tottakai vanhoissa levyissä ja kunnon musiikkisoittimissa on sitä jotain, mutta onko sillä enää merkitystä tässä digitaalisessa maailmassa.

Arvostan tänä päivänä sitä, kuinka helposti uutuuselokuvat on katsottavissa suoratoisto palveluista, vaikka vanhat videovuokraamot muistuttaisivat siitä, että kaiken ei tarvitsisi olla digiä. Tästä toki herää jatkokysymys, onko ihmisillä vielä DVD-soittimet kotonaan, mutta ei tartuta siihen nyt tällä kertaa, olkoon se oma tarinansa joskus toiste.

 

Summa summarum: Digiaika on osa arkeamme olimmepa valmiit tai ei. Omalla asenteellasi pystyt vaikuttamaan siihen näetkö digitalisaation uhkana vai mahdollisuutena.

Jäikö kysyttävää? Kysy kirjoittajalta!

Erna Kosonen  /  Digimyyjä
p. 044 9891 350 /  erna.kosonen@collapick.com