Koko yritys mukaan verkkopalvelun kehittämiseen

2019-09-24 10:19:00

Eikö verkkopalvelusi kävijät etene asiakkaiksi ja harhaileeko palvelulla kävijät epäloogisesti eivätkä saavuta haluamaasi määränpäätä? Ehkä palvelullasi on paljon kävijöitä, mutta vain pieni osuus päätyy tekemään halutun toiminnon eli markkinointitermein konversion. Verkkopalvelun uudistus voi tässä tilanteessa olla paikallaan.

Verkkopalvelujen uudistamista lähdetään usein tekemään visuaalisuus edellä. Unohdetaan, että tarvitaan paljon muutakin. Verkkopalvelulla on tärkeää olla mm. hyvin suunniteltu käyttäjäpolku. Eli siis se reitti, mikä vie käyttäjän kohti haluttua määränpäätä, konversiota. Konversio voi olla esimerkiksi soittopyynnön jättäminen, tuotteen ostaminen tai vaikkapa uutiskirjeen tilaaminen; riippuen ihan verkkopalvelustasi.

 

Yrityksen eri alan asiantuntijat polun raivaajina

Jotta lopputuloksena on toimiva käyttäjäpolku, sen suunnitteluun ja toteutukseen kannattaa ottaa mukaan yrityksesi eri alan asiantuntijoita. Asiakastuntemus on käyttäjäpolun suunnittelussa tärkeää, koska täytyy tietää miten asiakas saataisiin kulkemaan ennalta suunniteltu reitti. Eniten asiakkaista ja heidän tarpeistaan tietoa on usein asiakasrajapinnassa työskentelevillä, kuten myyjillä. Heitä siis kannattaa ehdottomasti hyödyntää verkkopalvelujen suunnitteluvaiheessa. Myyjien lisäksi mukaan on hyvä ottaa markkinointitiimi sekä käyttäjäkokemuksen asiantuntijoita. Näillä jokaisella on vahva osaamisalueensa, mitä voidaan hyödyntää onnistuneen käyttäjäpolun suunnittelussa.

 

Myyjät ja markkinoijat suunnittelee käyttäjäpolun tienviitat

Myyjä tuntee asiakaskuntasi ja heidän tarpeet. Hän siis tietää mitä asiakkaille pitää viestiä. Markkinoinnin ammattilainen taas tietää, miten haluttu viesti tai sanoma muotoillaan asiakkaalle houkuttelevaan muotoon. Myyjä ja markkinoija asettelee tienviitat näyttämään reitin landing pagelta kohti haluttua päämäärää.

 

UI/UX -suunnittelija reitin piirtäjänä

Kuitenkaan pelkillä tienviitoilla ei päästä perille ilman harhailua, jos itse polku ei ole selkeä. Itse käyttäjä- tai ostopolun suunnittelu kannattaa jättää UI/ UX -suunnittelijan hoidettavaksi. Hän tietää, miten polku rakennetaan viestien ja tavoitteiden ympärille niin, että verkkopalvelun käyttö olisi mahdollisimman sulavaa eikä asiakkaan flow katkea.

 

→ Myyjä tietää, mitä halutaan viestiä
→ Markkinoija tietää, miten viestitään tehokkaasti
→ UI/UX -suunnittelija osaa rakentaa käyttäjäpolun viestien ja tavotteiden ympärille

 

Miksi verkkopalvelun suunnitteluun kannattaa panostaa?

Verkkopalvelun suunnitteluun kannattaa todellakin panostaa jo alkuvaiheista lähtien, jotta vältettäisiin mahdolliset suunnitteluvirheet ja saataisiin optimaalinen palvelu aikaan.

Verkkopalveluissa on usein havaittavissa ns. suppiloilmiö, jossa asiakkaiden määrä vähenee, mitä pidemmälle käyttäjäpolulla kuljetaan. Hyvin suunniteltu käyttäjäpolku lieventää tätä suppiloefektiä, jolloin yhä useampi palvelulla vieraileva kulkee käyttäjäpolun läpi ja päätyy esimerkiksi ostamaan verkkokaupasta jotain. Tämä tarkoittaa lähes automaattisesti parempaa tuottoa yritykselle, ja verkkopalvelujen suunnitteluun investoitu rahapotti alkaa maksaa itseään takaisin saman tien.

Jäikö kysyttävää? Kysy kirjoittajalta!

Outi Alastalo  /  Myynnin ja markkinoinnin harjoittelija

 

Sinua voisi kiinnostaa myös nämä