Käytettävyyttä on kaikkialla

2019-09-09 14:05:00

’Olen elänyt haparoiden päivästä toiseen törmäillen oviin, tuijottaen neuvottomana vesihanoja, osaamatta käyttää yksinkertaisia arkielämän laitteita ja tavaroita. ”Minusta se vain johtuu”, olen mutissut itsekseni. ”Minä en vain ymmärrä mekaniikasta mitään”.’  (Donald A. Norman, Kuinka avata mahdottomia ovia 1988)

Pystytkö samaistumaan näihin Normanin sanoihin? Lohdutukseksi voin sanoa: vika ei useinkaan ole meissä ihmisissä. Vika on siinä, että tuotteen tai palvelun muotoilua ei olla mietitty ihan loppuun saakka, mistä johtuu sen huono käytettävyys.

 

Mitä käytettävyys tarkoittaa?

Yksinkertaisesti sanottuna käytettävyys tarkoittaa sitä, kuinka helppoa tuotteen tai palvelun käyttö on. Käytettävyydestä voidaan puhua sekä konkreettisten tuotteiden että digitaalisten palveluiden kohdalla. Nykyaikana käytettävyydestä puhutaan pääosin juurikin digitaalisten palveluiden ympärillä. Käytettävyyden ymmärtämisestä onkin tullut erityisen tärkeää nykyaikana, kun digipalvelut ovat lisääntyneet ja niiden käyttäjät, eli me, olemme yhä vaativampia palvelun laadun suhteen.

 

Onnistunut muotoilu = hyvä käytettävyys

Hyvin suunnitellun palvelun käyttöä ei tarvitse juuri miettiä: se toimii kuten olit sen olettanutkin toimivan. Nämä oletukset syntyvät siitä, että tietyt toiminnot ja elementit toistuvat miltei kaikissa samantyylisissä tuotteissa ja palveluissa. Esimerkki tällaisesta vakiintuneesta mallista on navigaatiopalkin muoto ja sijainti. Se löytyy lähes poikkeuksetta aina sivun ylälaidasta, juuri sieltä missä sen luulisitkin olevan.

 

Huono käytettävyys = turhautuneet käyttäjät

Kun hyvän käytettävyyden tunnuspiirre on se, ettei siihen kiinnitä juurikaan huomiota, huono käytettävyys ei sen sijaan jää huomaamatta. Huonoa suunnittelua löytyy niin digitaalisista palveluista kuin konkreettisista esineistä, josta esimerkkinä on ns. Normanin ovet. Tiedät varmasti juuri ne ovet, joita yrität avata vetämällä vaikka pitäisi työntää - ja päinvastoin. Näiden ovien ongelmana on epäloogisiksi suunnitellut ovenkahvat, jotka aiheuttavan hämmennystä niiden käyttäjille. Olet varmasti myös törmännyt web-palveluihin tai sovelluksiin, joiden käyttö aiheuttaa syystä tai toisesta turhautumista ja harmaita hiuksia. Digipalveluiden suunnittelussa tulisikin kiinnittää huomiota siihen, että ne olisivat mahdollisimman käyttäjäystävälliset.

Kolme pääperiaatetta, joilla voit parantaa digipalvelusi käytettävyyttä

  • Minimoi turha sisältö ja keskity olennaiseen - helpottaa käyttäjää saavuttamaan sivuilla halutun päämäärän
  • Suunnittele palvelu niin, ettei käyttäjän tarvitse ajatella sen käyttöä - lähtökohtaisesti käyttäjä ei halua opetella uusia asioita
  • Pidä sisältö ja toiminnot johdonmukaisina - ihmismieli rakastaa malleja ja toistuvia kaavoja

 

Miksi panostaa käytettävyyteen?

Nykyaikana käytettävyyteen panostaminen on erityisen tärkeää. Valinnanvaraa varsinkin digitaalisissa palveluissa on mielin määrin ja jos jonkun palvelu tökkii, asiakkaan kynnys vaihtaa palveluntarjoajaa on matala. Vaikka tuotteen tai palvelun idea olisi kuinka hyvä, kehno käytettävyys saa asiakkaasi valumaan kilpailijan laariin.

Asiakkaiden tyytyväisyys on meille sydämenasia ja siksi kirjoitin Käytettävyysoppaan kaikille teille, jotka haluatte kehittää tai parantaa digitaalisia palveluita. Halusitpa parantaa olemassa olevan digipalvelun käytettävyyttä tai sitten tehdä ideatasolla olevasta palvelusta mahdollisimman käyttäjäystävällisen, oppaassa on selkeät ohjeet, kuinka onnistut siinä.


Oppaan pääset lukemaan täältä

 

Jäikö kysyttävää? Kysy kirjoittajalta!

Annika Halonen  /  UI/UX -suunnittelija
annika.halonen@collapick.com