Digitalisaatio lähtee ihmisistä - ei teknologiasta

2019-02-13 16:42:00

Joidenkin yritysten keskuudessa vallitsee vahva ideologia siitä, että aina pitää olla uusin teknologia käytössä hinnalla millä hyvänsä. Teknologian kehittymisen kannalta on toki erittäin tärkeää, että näitä edelläkävijä yrityksiä löytyy, jotka rohkeasti kokeilevat uutta. Uutta teknologiaa ei kuitenkaan saisi pitää itseisarvona, vaan pitäisi ymmärtää syitä, miksi uusi teknologia kannattaa ottaa käyttöön ja mitä hyötyjä se tuo. 

 

Mihin unohtui käyttäjä?

 

Ostat itsellesi uuden puhelimen, joka sisältää viimeisintä teknologiaa: on mm huippuluokan kamera, markkinoiden paras näyttö ja lisäksi laitteen muotoilu on viimeisen päälle. Puhelimen sisällä pyörivä käyttöjärjestelmä on kuitenkin varsinainen taidonnäyte ja sen käytön opettelu vaatisi vähintään insinöörin tutkinnon. Todennäköisesti käyttö jää siihen eikä edes tieto siitä, että käytössä on uusinta teknologia, pelasta tilannetta. Ihminen 1 - teknologia 0.

Työntekijä on tottunut täyttämään mittapöytäkirjat vuosien ajan paperilla ja yritykseen otetaan käyttöön sovellus samaan tarkoitukseen. Työntekijä suhtautuu sovellukseen innolla ja ottaa sen positiivisin mielin käyttöön. Sovelluksen käyttö kuitenkin vaatii lukuisia klikkauksia ja hyväksyntiä, että mittapöytäkirjan saa täytettyä. Lopputuloksena työntekijä kokee paperilla täytettävän lomakkeen helpommaksi ja hylkää sovelluksen. Ihminen 1 - teknologia 0.

Kummassakin tapauksessa on kyse siitä, ettei teknologiaa suunniteltaessa ole huomioitu käyttäjää tarpeeksi. Teknologian kehittäjä ei ole ymmärtänyt käyttäjän odotuksia puhelimen käyttöjärjestelmää kohtaan eikä ole tutustunut kilpailijoiden ratkaisuihin. Pöytäkirja sovelluksen kehittäjä ei todennäköisesti ole käynyt tutustumassa käyttäjien työympäristöihin ja nykyisiin toimintamalleihin, jotta pystyisi rakentamaan aidosti paremman vaihtoehdon paperille.

 

Ihminen edellä digitalisaatioon

 

Digitalisaatiossa pitäisi lähteä liikkeelle siitä, että käydään läpi digitalisoitava liiketoimintaprosessi ja tunnistetaan siitä hyvät toimintamallit sekä paikannetaan pullonkaulat. Yksi tärkeimpiä lähtökohtia prosessien digitalisoinnille on se, ettei huonoja prosesseja ja toimintamalleja kannata digitalisoida. Siihen kuluu vain turhaan rahaa, aikaa ja hermoja. Prosesseja läpikäymällä myös todennäköisesti havaitaan asioita, joita voidaan itse prosessia päivittämällä korjata, jonka jälkeen keskitytään digitalisaatioon.

Lisäksi käyttäjät pitäisi ottaa mukaan suunnitteluun alusta asti. Oli sitten kyseessä uusi tuote, jota kehität kuluttajamarkkinoille tai B2B markkinaan kohdennettu palvelu, käyttäjä on tärkeää ottaa mukaan heti. Näin saadaan kerättyä arvokasta tietoa todellisesta tarpeesta samalla maksimoiden kehitteillä olevan tuotteen tai palvelun menestyminen. Digitaalisia palveluita ei voi kehittää omassa autotallissa muutaman vuoden ajan ja tuoda idea vasta sitten päivänvaloon. Muutamassa vuodessa teknologia on ehtinyt jo vanhentua. Lisäksi käyttäjillä on lukuisia kilpailijoiden palveluita käytössä, koska kilpailijat ovat sitouttaneet käyttäjät omaan tuotteeseensa heti elinkaaren alusta. 
 

Jäikö kysyttävää? Kysy kirjoittajalta!

Henna Paakinaho | Liiketoimintajohtaja

p. 040 8349764

henna.paakinaho@collapick.com