5 vinkkiä palvelun digitalisointiin

2020-05-05 11:35:00

Maaliskuun lopulla järjestettiin viiden yrityksen voimin "Enemmän irti etätyöskentelystä" nimeä kantanut etätapahtuma. Tässä kiteytettynä puheenvuorossani esitellyt viisi vinkkiä palvelun digitalisointiin.


1. Mieti, mikä on palvelun ydin

“Meidän palvelulla pitää pystyy tekee sitä ja tätä ja tuota. Sit siellä on nappi kuperkeikoille ja maailman parantamiselle!”

Otetaanpas askel taaksepäin ja mietitään, mikä palvelusi kannalta on aidosti tärkeää. Palveluun on helppo lähteä varmuuden vuoksi ymppäämään valtava määrä erilaisia toiminnallisuuksia. Sillä ei loppujen lopuksi kuitenkaan ratkaista käyttäjien ongelmia - päinvastoin aiheutetaan niitä. Uutta palvelua suunniteltaessa on tärkeää pitää kirkkaana mielessä kenelle palvelua olet kehittämässä ja mitä ongelmaa olet ratkaisemassa. 

 

Tässä on kolme kysymystä, joiden avulla pääset alkuun:


1. Minkä ongelman palvelu ratkaisee?
2. Ketkä palvelua käyttävät?
3. Mitkä ovat palvelun tavoitellut hyödyt?

 

2. Kehitä palvelua ketterästi

Eric Riesin The Lean Startup niminen kirja sisältää paljon hyviä malleja ketterään tuotekehitykseen. Lean startup menetelmän ytimessä on jatkuva testaaminen ja liiketoiminnan kestävän kasvun rakentaminen.

Yksi Lean Startupin ydinprosesseista on rakenna, mittaa ja opi. Rakenna, mittaa ja opi -prosessi varmistaa olennaisiin asioihin keskittymisen ja jatkuvan palautteen keräämisen kehitysprosessin aikana. Tarkoituksena on, että asioita kehitetään askel kerrallaan ja niiden hyötyjä arvioidaan jatkuvasti. Näin varmistetaan, että lopputuotteessa on vain ne asiat, jotka ovat aidosti arvokkaita käyttäjän kannalta.

Rakenna-mittaa-opi

 

Sovellusta kehitettäessä ketteryys on myös sitä, että aikaa varataan tarpeeksi suunnitteluun. Sovelluksen toiminnallisuuksia ja ulkoasua kun on paljon edullisempaa muuttaa suunnittelupöydällä. Monesti teemme asiakkaillemme prototyypin Figmalla, jonka avulla kerätään käyttäjäpalautetta. Tällä tavalla pystymme ennen koodin kirjoittamista varmistamaan, että edistämme oikeita asioita oikeilla prioriteeteillä.

 

3. Hyödynnä valmista

Maailma on pullollaan valmiita ratkaisuja ja alustoja. Niitä kannattaa hyödyntää niin ideoiden testaamisessa kuin varsinaisen palvelun toteuttamisessa. Tässä pari esimerkkiä siitä, mihin valmiit alustat taipuvat.

Sosiaalinen media eli tuttavallisemmin some. Somea hyödynnetään pääsääntöisesti markkinointiviestinnän kanavana. Useat yritykset ovat viime aikoina tunnistaneet somekanavissa uutta potentiaalia myynnin tekemiseen ja asiakkaiden palveluun. Hyvä esimerkki on Tamperelainen kirpputori Oldie, joka pitää kirpparia Instagramissa.

Verkkokauppa. Verkkokauppa-alustat sisältävät valmiina erilaisia toiminnallisuuksia ja verkkokaupan laajennettavuus tulevaisuuden tarpeisiin tulee olemaan helpompaa. Yksi toimiva verkkokauppa-alusta on WordPress pohjainen WooCommerce, joka on maailmalla erittäin suosittu verkkokauppa-alusta.

 

4. Muista käyttäjät ja käytettävyys

Palvelua kehitetään aina jollekin käyttäjäryhmälle. Vaikka itsekin kuuluisit tähän ryhmään, on sinulla subjektiivinen näkemys tarpeesta. Siksi suosittelemme aina, että loppukäyttäjät osallistettaisiin palvelun kehittämiseen alusta asti. Näin varmistetaan, että palvelu vastaa valittujen käyttäjäryhmien todellisiin tarpeisiin. Samalla pystytään hiomaan palvelun käytettävyys timantiksi. 

Viisi kysymystä, jotka auttavat sinua pohtimaan oman palvelusi käytettävyyttä
1. Vaatiiko palvelusi käyttö ajattelua?
2. Onko palvelu käyttäjille saavutettavissa ja luottavatko he siihen? 
3. Onko palvelu käyttäjälle hyödyllinen ja onko sen käyttö mielekästä?
4. Onko palvelu helposti ja nopeasti opittava?
5. Miten ja missä ihmiset palvelua käyttävät?

Lue oppaasta lisää käytettävyydestä ja käyttäjälähtöisestä kehittämisestä.


5. Viesti palvelustasi

“Meillä on niin hyvä tuote, että sehän myy itse itsensä!”

Jos et kerro palvelustasi kenellekään, ei kukaan tiedä siitä. Mieti, mitkä ovat ne kanavat, joiden kautta tavoitat asiakkaasi. Joillakin toimialoilla kylmäsoitot toimivat edelleen hyvin. Toiset taas tekevät valtaosan kaupasta sosiaalisen median kautta.

Tässä listaus erilaisista keinoista ja kanavista, joiden kautta tavoitat asiakkaasi:
→  Sosiaalinen media 
→  Verkkosivut
→  Chat, chatbot
→  Tapahtumat
→  Verkosto
→  Puskaradio
→  Kylmämyynti

Lue lisää aiheesta tästä
 

Jäikö kysyttävää? Kysy kirjoittajalta!

Henna Paakinaho  /  Liiketoimintajohtaja
p. 040 8349764  /  henna.paakinaho@collapick.com